Kusadasi

Kusadasi informatie

De Turkse badplaats Kusadasi ligt 90 kilometer ten zuiden van Izmir in aan de Noord-Egeïsche kuts van West-Turkije. Kusadasi aan de Middellandse Zee ter hoogte van het Griekse eiland Samos Het is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit Noord-Europa, de Balkan en Turkije zelf. De toeristen komen met name in de zomer, maar er is ook een groot aantal dat in de stad een vakantewoning heeft om er te overwinteren. Kusadasi is een vrij nieuwe stad. Je vindt er dus geen oude pitoreske centrum. In de stad is er wekelijk een groente- en fruitmarkt en een textielmarkt.

De naam Kusadasi komt van de Turkse woorden 'kus' (vogel) en 'ada' (eiland). Dit verwijst naar Guvercin Adasi, het duiveneiland dat voor de kust bij Kusadasi ligt. Het Duiveneiland is door een korte dijk verbonden met het vasteland van Kusadasi.

Kusadasi is een thuishaven voor cruiseschepen die op de oostelijke Middellandse Zee varen. Tegenwoordig is Kusadasi, na Istanbul, de tweede drukste cruisehaven in Turkije, voornamelijk als gevolg van de archeologische bezienswaardigheden in Efeze (Ephesus). Naast de cruisehaven is er ook een jachthaven met de luxe motor- en jachtschepen.


Kusadasi Turkije
Kusadasi

Hotels

In Kusadasi zijn de meeste hotels zeer exculsief, met 4 of 5 sterren, uitstekende service en all inclusive.


Het weer en klimaat in Kusadasi

De zomer in Kusadasi is warm en droog. In de winter is het er mild en valt de meeste regen. In de maanden juni, juli, augustus en september ligt de temperatuur overdag boven de 27 graden Celcius en 's avonds boven de 17 graden Celcius. In de zomer is er nauwlijks neerslag.
Oktober is het met 26 graden nog warm en licht, maar met de eerste periodes van regen. In de winter daarentegen valt er veel regen en komt de temperatuur overdag niet boven de 18 graden Celcius.

Weersverwachting Kusadasi


Vliegen naar Kusadasi

Voor je vakantie naar Kusadasi landt het vliegtuig op de luchthaven van Izmir, oftewel Izmir Adnan Menderes Airport. De vluchtduur vanaf Nederland en België naar het vliegveld van Izmir bedraagt 3 uur en 45 minuten. De transfertijd vanaf Izmir Airport naar Kusadasi neemt nog 1,5 tot 2 uur in beslag.
Kusadasi ligt 70 kilometer van Izmir International Airport.


Excursies en activiteiten in Kusadasi

Er zijn dagelijkse veerdiensten van en naar het nabijgelegen Griekse eiland Samos. Van april tot eind oktober is het eiland Samos daarmee gemakkelijk bereikbaar voor een dagtrip.
De belangrijkste antieke stad van Turkije, Efeze, ligt op korte afstand van Kusadasi
  1. Pamukkale, de natuurlijke calciumbronnen, is een spa geweest in de Romeinse Tijdperk.

Bezienswaardigheden in en rond Kusadasi

  1. Diverse stranden
  2. Grote jachthaven
  3. Diverse moskeëen
  4. Duiveneiland
Voor de gescheidenisfanaten onder ons zijn in de buurt van Kusadasi ook vele Archeologische plaatsen plaatsen en ruïnes te bezichtigen, zoals:
  1. Didyma, met de beroemde tempel van Apollo
  2. Efeze (Ephesus), met onder andere de Bibliotheek van Celsus, de tempel van Artemis, de Poort van Mazaeus en Mithridates, de Tombe van de Apostel Johannes, het Odeon, Tempel van Hadrianus.
  3. Milete (of Miletus), met de tempel van Athena, een stadion, theater, Romeins badhuis, nymphaeum (de heilige bronnen gedecoreerd met godenbeelden) en de Stoa van Milete.
  4. Priëne, met diverse historische ruïnes, waaronder de tempel van Athena, stadion, theater
  5. Selcuk, met een groot fort bovenop een heuvel, het Museum van Efeze, de Isa Bey Moskee.