Algemene Reistips voor Turkije



Tijdsverschil

In de zomer is het in Turkije 2 uur later dan in Nederland en in de winter 3 uur later (GMT/UTC +3).
Turkije kent geen zomertijd, waarbij de klok 1 uur wordt verzet.


Elektriciteit

In Turkije is de netspanning 220 Volt, net als in Nederland. Neem voor de zekerheid wel een verloopstekker (:wereldstekker) mee, want er zijn soms andersoortige stopcontacten.


Telefoneren

Wil je vanuit Nederland naar Turkije bellen, dan dien je eerst 0090 te draaien, gevolgd door het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer.
Vanuit Turkije draai je eerst 0031, daarna het kengetal zonder 0 en dan het abonneenummer.
Jouw mobiele telefoon functioneert in Turkije. Voor gesprekken binnen Turkije is het verstandig om in dit land een aparte sim-kaart te kopen, want dat is een stuk voordeliger.


Valuta

De nationale munteenheid van Turkije is Yeni Turk Lira. Je kunt bijna overal ook met de Euro betalen, maar in het binnenland zal dat wel wat moeilijker zijn.
Creditcards worden in toenemende mate bij hotels, restaurants en souvenirwinkels geaccepteerd. De meest gebruikte credticards zijn Visa en Mastercard.
Travellercheques zijn niet meer nodig, omdat je bijna overal zonder problemen kunt pinnen, zeker in de grotere steden en toeristische badplaatsen.
Let wel op dat de lira's moeilijk terug in Euro's te wisselen zijn, en de koers is ongunstig. Neem dus aan het einde van je vakantie niet teveel op.


Paspoort en visum

Nederlanders hebben voor Turkije een visumplicht. Je dient de visum vóór vertrek uit Nederland naar Turkije al te hebben aangeschaft. Het is sinda 2014 namelijk niet meer mogelijk om een visum bij aankomst op het vliegveld in Turkije aan te schaffen. Je kunt tegenwoordig een e-visum kopen door deze vóór vertrek aan te vragen via de website van het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Turkse Min. van Buitenlandse Zaken

De kosten van het e-visum bedraagt 20 US-dollars, dat is ongeveer 15 Euro per persoon. Deze betaal je online met een Visa creditcard of Mastercard. Wanneer je jouw e-visum hebt aangevraagd, wordt deze direct per email naar je toegezonden. Het visum dien je vervolgens uit te printen en met je paspoort en andere reisdocumenten mee te nemen naar Turkije.
Het Turkse vakantievisum heeft een standaard geldigheidsduur van 180 dagen met een maximum verblijf van 90 dagen. Binnen deze periode van 180 dagen mag je Turkije meerdere keren (tot maximaal 90 dagen) bezoeken.


Reisdocumenten: Neem kopieën mee

Zorg dat je ook kopieën van je paspoort, visum, medische paspoort, verzekeringen en andere belangrijke documenten bij je hebt.
Scan ze voor de zekerheid in en bewaar deze bestanden in je mailbox. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan heb je altijd nog in je mailbox de kopieën bij de hand.


Reisadvies

Wil je veilig op reis naar Turkije, kijk dan eerst even op de website van Het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij geeft namelijk voor elk land haar reisadvies.
Met dit reisadvies kun je jezelf beter voorbereiden op risico's die aan een verblijf in Turkije verbonden zijn.
Behalve actuele informatie over de politieke situatie in het land, vind je ook informatie over terrorisme, criminaliteit, onveilige gebieden en medische voorzieningen.

Reisadvies Turkije


Gezondheid en vaccinaties

Ga je op vakantie naar Turkije, ga dan altijd na of je voorzorgsmaatregelen dient te nemen tegen ziektes als Buiktyfus, Dyfterie, Tetanus, Polio, Hepatitis A en Hepatitis B. Voor Turkije zijn geen vaccinaties verplicht, maar voor sommige regios wordt het wel aanbevolen.
Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR) houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers. Het LCR bepaalt de landelijke richtlijnen voor vaccinaties en anti-malariamaatregelen. Het LCR adviseert ook de organisaties van reisbureaus en touroperators.
Verder is het altijd verstandig om een goed antimuggenmiddel (met tenminste 50% DEET) mee te nemen. En om uitdroging te voorkomen kun je het beste O.R.S. oplossing drinken.
Voor meer informatie over vaccinatie en anti-malariamaatregelen in Turkije, raadpleeg de website van LCR.

LCR Reizigersadvisering


Leidingwater

Het kraanwater in Turkije is niet drinkbaar. Men maakt gebruik van flessen water. Je kunt dan ook overal mineraalwater of drinkwater kopen.


Eten en drinken

Veel drinken is in de zomer erg belangrijk. Drink vanwege de hoge temperatuur voldoende water. Je hebt al gauw minimaal 2 liter per dag nodig. Drink geen water uit de kraan, maar koop flessen mineraal water in de winkel of supermarkt.
Als je Turkije voor het eerst bezoekt, doe je er goed aan de eetstalletjes links te laten liggen, want je loopt kans om last van je maag te krijgen. Vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe groenten. Wees voorzichtig met fruit dat ongeschild gegeten moet worden. Veel mensen in een restaurant is een graadmeter voor kwaliteit. En was vooral je handen voordat je gaat eten.


Bagage meenemen

Wat je aan bagage moet of kunt meenemen hangt af van jouw vakantiebestemming en reissituatie. Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding en bagage dan als je gaat rondreizen of backpacken. Maak voordat je op vakantie vertrekt, maak een checklist waar je aan moet denken en een inpaklijst voor de bagage die je wilt meenemen. Om je hierbij te helpen vind je op de volgende website tips om een inpaklijst voor je bagage op te stellen.

inpaklijst voor je bagage